top of page
  • Εικόνα συγγραφέαTeana

Άνθισε σαν λουλούδι…

Έγινε ενημέρωση: 30 Απρ


«Το λουλούδι είναι η ποίηση της αναπαραγωγής. Ένα παράδειγμα της αιώνιας σαγήνης της ζωής» Jean Giraudoux


Τα αρώματα των ανθισμένων λουλουδιών που είναι διάχυτα στην ατμόσφαιρα προμηνύουν τον ερχομό του τελευταίου μήνα της άνοιξης, του Μάιου. Ο μήνας Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (τροφός) και έχει ταυτιστεί με την ανθοφορία και την καρποφορία της φύσης. Πολλοί έχουν συνδυάσει τον ερχομό του Μαΐου με βόλτες στην εξοχή ή εκδηλώσεις ανθεστηρίων, ενώ από την αρχαιότητα οι άνθρωποι θέλοντας να μεταφέρουν στα σπίτια τους τη δροσιά της βλάστησης, έφτιαχναν μαγιάτικα στεφάνια.


Συχνά εκφράζουν συναισθήματα συμπόνιας, χαράς ή ακόμα και ρομαντισμού και ως εκ τούτου, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή δώρου προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή η πρακτική μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στη Βικτωριανή εποχή, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με σύμβολα. Για αυτούς κάθε λουλούδι είχε το δικό του συμβολισμό ενώ παράλληλα το χρώμα και ο αριθμός των λουλουδιών σε μια ανθοδέσμη, έκρυβε ένα διαφορετικό μήνυμα για τον παραλήπτη.

Ένα μπουκέτο με έντονα χρώματα και γλυκό, χαλαρωτικό άρωμα μπορεί να φωτίσει κάθε χώρο. Κατά τον Leo Buscaglia: «Ένα μοναδικό τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ο κήπος μου… ένας μοναδικός φίλος, ο κόσμος μου». Αν τα χαρίσετε σε κάποιο σημαντικό άτομο της ζωής σας είναι σημάδι εκτίμησης ενώ αν τα χαρίσετε στον εαυτό σας είναι μια υπέροχη ένδειξη αυτοφροντίδας.


Μια έρευνα της Δρ Jeannette Haviland-Jones, Καθηγήτριας ψυχολογίας και Διευθύντριας του Human Emotions Lab στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ, απέδειξε ότι τα λουλούδια, μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όταν κάνεις έχει μια θετική αντίδραση στα λουλούδια απελευθερώνονται στον εγκέφαλο του χημικές ουσίες όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες προάγουν την ευεξία, βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, αυξάνουν τις συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ φίλων ή οικογένειας και προκαλούν αισθήματα χαράς και ευτυχίας.

Τα λουλούδια κυκλοφορούν σε μια ποικιλία από όμορφα χρώματα και αρώματα. Παρόλο που μπορεί να διαφέρουν το ένα από το άλλο, όπως οι άνθρωποι, το καθένα μας γοητεύει με την διαφορετική ομορφιά του και έλκει τις αισθήσεις μας με το ξεχωριστό άρωμα του. Ωστόσο, αν στη ζωή σας αυτή την περίοδο δεν έχει έρθει η άνοιξη και σκεπάζει την καρδιά σας το χιόνι του χειμώνα μην απογοητεύεστε, απλά μιμηθείτε το παράδειγμα του χειμωνανθού, που όταν ρωτήθηκε πώς άντεξε, κι΄ άνθισε μες το κρύο απάντησε: έχω χυμούς στις φλέβες μου, δεν καρτερώ απ΄ τα γύρω.


Ακολουθήστε το φως, ανθίστε ανεξαρτήτως καταστάσεων, σαν τα λουλούδια εκείνα που ανθίζουν στις αντιξοότητες και είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο σπάνια και τα πιο όμορφα απ΄ όλα. Επίσης, αντλήστε έμπνευση από τα λουλούδια να παίρνετε κάθε φορά όσο χρόνο χρειάζεστε για να ανθίσετε και να χαρίσετε στους γύρω σας το άρωμα της αγάπης και της ενσυναίσθησης. Ταυτόχρονα, μη ξεχνάτε να φροντίζετε τους αγαπημένους ανθρώπους της ζωής σας, όπως φροντίζετε τα λουλούδια του κήπου σας, έχοντας στο μυαλό σας αυτό που πολύ σοφά είπε o Jackson Brown ότι: «Τα παιδιά, οι γάμοι και τα λουλούδια αντανακλούν το είδος της φροντίδας που παίρνουν».
Αν σας άρεσε το άρθρο μου κάντε μου like στην 🤍 που βλέπετε πιο κάτω 👇🏻 καθώς επίσης και εγγραφή στο myteatime.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα μου άρθρα.

160 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page