top of page
  • Εικόνα συγγραφέαTeana

Η θεραπευτική δύναμη της μουσικής

Έγινε ενημέρωση: 26 Μαρ


Με τη μουσική το μυαλό ταξιδεύει, η καρδιά νοσταλγεί, η διάθεση γλυκαίνει και η ψυχή ονειρεύεται. Η μουσική έχει μια βαθιά ικανότητα να αλλάζει τον τρόπο που νιώθουμε, να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας μας και είναι σταθερά ο πιο ευχάριστος τρόπος όταν χρειαζόμαστε συναισθηματική ανάταση. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν μπορείτε παρά να χαμογελάτε ή και να χορεύετε όταν εμφανίζεται ένα τραγούδι που αγαπάτε;


Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ακρόαση συγκεκριμένων τραγουδιών ή μουσικής γενικότερα, μπορεί να ξυπνήσει μνήμες από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας, παρέχοντας μας μια αίσθηση ελπίδας και αισιοδοξίας, ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις.


Σε μια εποχή που οι άνθρωποι επιζητούν μια πιο υγιή καθημερινότητα και επιλέγουν διάφορες πρακτικές αυτοφροντίδας, η μουσική αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Πέραν ​​από την απόλαυση που νιώθει κανείς ακούγοντας μια αγαπημένη μελωδία, τα μουσικά ακούσματα του συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και την ευεξία του. Οι τρόποι με τους οποίους η μουσική επηρεάζει τον άνθρωπο εξακολουθούν να διερευνώνται. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η μουσικοθεραπεία είναι ευεργετική για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.


Μια μελέτη της Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ, απέδειξε ότι συγκεκριμένο είδος μουσικής βοηθά στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση και την απομνημόνευση, ενώ ορισμένα άλλα είδη μουσικών παρεμβάσεων βοηθούν στη διαχείριση του στρες, στην ενίσχυση της μνήμης, στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, ενώ παράλληλα μπορεί να έχουν ακόμη και αναλγητική δράση, λόγω της ικανότητάς τους να ενεργοποιούν τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο που είναι φυσικά αναλγητικά.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής. Παρατηρήστε πως αντιδράτε σε διαφορετικά είδη μουσικής και εστιάστε στο πως νιώθετε εκείνη την περίοδο στη ζωή σας. Μόλις καταλάβετε πώς η μουσική σας επηρεάζει, τότε μπορείτε να αρχίσετε να αξιοποιείτε τη δύναμη της για να βελτιώσετε την ευημερία σας.


Για παράδειγμα τραγούδια που ενσταλάζουν μια αίσθηση ηρεμίας και σας γεμίσουν θετική ενέργεια κάθε πρωί που ξυπνάτε, μπορεί να βοηθήσουν τη διάθεση και την παραγωγικότητα σας για το υπόλοιπο της ημέρας σας. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείτε για μια υπέροχη ημέρα; Ή να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό πριν αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει διάφορα μοτίβα, τα οποία απολαμβάνει να επαναλαμβάνει. Αν λοιπόν βρείτε ένα είδος μουσικής που σας βοηθά να κοιμηθείτε, ενσωματώστε το στη ρουτίνα ύπνου σας και χαρίστε στον εαυτό σας τη χαλάρωση και την ηρεμία που επιζητεί στο τέλος τη ημέρας. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια πρακτική θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Είτε απολαμβάνετε τη μουσική ως μορφή θεραπείας, είτε απλώς απολαμβάνετε την ομορφιά της, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν την εντάξετε στην καθημερινότητα σας θα μπορείτε να ενισχύσετε την επίγνωση και την αυτογνωσία σας. Γιατί όποιος 'χάνεται μέσα του΄, βρίσκει τον εαυτό του. Επιλέξτε την κατάλληλη μουσική κάθε φορά και αφήστε την να σας θεραπεύσει, να σας εμπνεύσει, να σας ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει ολόκληρη την ύπαρξή σας.Αν σας άρεσε το άρθρο μου κάντε μου like στην🤍που βλέπετε πιο κάτω👇καθώς επίσης και εγγραφή στο myteatime.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα μου άρθρα.


106 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page