top of page
  • Εικόνα συγγραφέαTeana

Κάντε την αυτοφροντίδα σας προτεραιότητα

Έγινε ενημέρωση: 20 Αυγ


Όλοι έχουμε ανάγκη την αυτοφροντίδα. Η αυτοφροντίδα αφορά την εύρεση πρακτικών που μας χαρίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να έχουμε ισορροπία και αρμονία στη ζωή μας. Ας μη ξεχνάμε πως η ευημερία μας έχει να κάνει τόσο με την ψυχική, όσο και με τη σωματική και την πνευματική υγεία. Αν σας ρωτήσω τι κάνατε μέσα στη μέρα για σας, για να φροντίσετε τον εαυτό σας, πιθανό να μην έχετε κάποια απάντηση να μου δώσετε. Μάθαμε ότι είναι υποχρέωση μας να φροντίζουμε τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους γονείς μας, το σπίτι μας, αλλά μέσα σε όλο αυτό ξεχνάμε να φροντίζουμε εμάς.


Σε μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις και ευθύνες δεν είναι εύκολο να φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά αν δε φροντίσουμε εμάς δε θα μπορέσουμε να φροντίσουμε κανέναν άλλο. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί εξάσκηση και επίγνωση. Ωστόσο, καλό είναι να μην αγνοούμε ότι η παρατεταμένη έλλειψη αυτοφροντίδας ενδεχομένως να μας κτυπήσει μια μέρα την πόρτα με ένα ψυχοσωματικό ή κάποιο αυτοάνοσο.


Πολλοί έχουν τη λάθος έννοια στο μυαλό τους και μεταφράζουν την αυτοφροντίδα σε ξεκούραση ή περιποίηση. Επί της ουσίας, δεν έχει να κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση και δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψει κανείς χρήματα σε κάποιο spa ή στο κομμωτήριο. Μορφές βαθιάς και ουσιαστικής φροντίδας περιλαμβάνουν την πνευματική, τη συναισθηματική, την κοινωνική, τη φυσική, τη σωματική και τη νοητική.


Φροντίζω τον εαυτό μου έχει κυρίως να κάνει με την αυταγάπη, τον αυτοσεβασμό και με επιλογές που θα με εξελίξουν ως άνθρωπο. Η πνευματική διάσταση της αυτοφροντίδας περιλαμβάνει πρακτικές που μας δίνουν σκοπό και ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αξίες μας. Η πνευματικότητα καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο κάποιος νοηματοδοτεί τα γεγονότα της ζωής του, ενώ παράλληλα τον βοηθά να αναπτύξει την αίσθηση του ανήκειν. Η κοινωνικοποίηση, ουσιαστικά η σύνδεση και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας, είναι μέρος της κοινωνικής μας αυτοφροντίδας. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να τονιστεί ότι φροντίδα μπορεί να είναι επίσης όταν υπερασπίζεστε την ενέργεια και τον χρόνο σας, όταν οι άλλοι ζητούν πάρα πολλά από εσάς. Όταν είστε ξεκάθαροι με τα όριά σας αποδεικνύετε στον εαυτό σας ότι οι ανάγκες σας είναι σημαντικές.


Όταν ικανοποιούμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες, αποβάλουμε τη δυσφορία και αναπτύσσουμε επίγνωση του εαυτού μας και ενσυναίσθηση για τους άλλους. Συναισθηματική αυτοφροντίδα σημαίνει αναγνωρίζω και αποδέχομαι τα συναισθήματά μου, αποκτώ προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, με συγχωρώ, μου μιλώ όμορφα, μου προσφέρω όμορφες εμπειρίες.

Από την άλλη η φυσική διάσταση της αυτοφροντίδας περιλαμβάνει την ασφάλεια, την υγιεινή διατροφή, τη σωματική επαφή. Όταν επιλέγετε δραστηριότητες που προάγουν τη σωματική σας ευεξία, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αν πάλι θέλετε να επικεντρωθείτε στη νοητική σας αυτοφροντίδα τότε αυτή πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό, όπως το σκάκι, το φτιάξιμο ενός puzzle, η λύση ενός σταυρόλεξου, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ενός άρθρου.


Πολλοί άνθρωποι μετά από μια πολυάσχολη ημέρα θεωρούν το zapping στην τηλεόραση ή το scrolling στο κινητό μορφή ξεκούρασης. Αν εκείνη την ώρα κάποιος τους έλεγε να πάνε να περπατήσουν για λίγο, για να καθαρίσει το μυαλό τους, θα θεωρούσαν ότι δεν έχουν χρόνο ή ενέργεια για κάτι τέτοιο, γιατί πολύ απλά είναι κουρασμένοι. Αλήθεια μέτρησαν ποτέ πόσο χρόνο αναλώνουν στο scrolling και στο zapping καθημερινά; Μπορεί να αισθάνονται πιο χαλαροί όταν βλέπουν τηλεόραση, ή όταν επιδίδονται σε ένα ατελείωτο scrolling στο κινητό, αλλά δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να βρουν ισορροπία ή να γίνουν πιο υγιείς. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η παθητική χαλάρωση κουράζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό πυροδοτεί το άγχος. Αντίθετα, η κίνηση χαρίζει στο σώμα μια δόση ξεκούρασης, επαναφοράς, αναζωογόνησης και είναι ένα σημαντικό στοιχείο σωματικής αυτοφροντίδας.


Ανακαλύψτε δικούς σας τρόπους να σας φροντίζετε, επιλέξτε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να ενσωματώσετε άμεσα στην καθημερινότητα σας και ξεκινήστε με μικρά απλά βήματα, έστω και για δέκα λεπτά την ημέρα να πιείτε μόνοι τον πρωινό σας καφέ ή το απογευματινό σας τσάι. Γιατί η φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Βρείτε το χρόνο να αγαπάτε και να νοιάζεστε τον εαυτό σας, ενώ παράλληλα αγαπάτε και φροντίζετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Και να θυμάστε ότι η αληθινή φροντίδα πρέπει να είναι μέρος του τρόπου ζωής σας, αν θέλετε να ενισχύσετε την ευημερία σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μια απόδραση από τη ζωή, μια φορά το χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση, που θα πάτε ένα ταξίδι ή μια εκδρομή στη φύση.


Ζωή ‘σημαίνει’ αλλαγή, εξέλιξη, ανάπτυξη. Μη ξεχνάτε να ακολουθείτε την καρδιά σας και να ακούτε τη διαίσθηση σας, είναι και αυτά μορφές αυτοφροντίδας. Δείτε τις ως έναν τρόπο να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, ως μία ψυχική ανάταση, ως τις ανάσες αυτές που σας είναι απαραίτητες για να μην πνιγείτε.Αν σας άρεσε το άρθρο μου κάντε μου like στην🤍που βλέπετε πιο κάτω👇καθώς επίσης και εγγραφή στο myteatime.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα μου άρθρα.

136 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page