top of page
  • Εικόνα συγγραφέαTeana

Τα «πρωτάκια» ετοιμάζονται για το «μεγάλο σχολείο»

Έγινε ενημέρωση: 21 Νοε 2022Η στιγμή που το παιδί σας θα πάει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου έφτασε! Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που το παιδί φεύγει από το σπίτι αφού έχει προηγηθεί το νηπιαγωγείο όμως η φετινή πρώτη φορά είναι διαφορετική. Το μικρό και απροστάτευτο παιδί του νηπιαγωγείου που ήταν γεμάτο ανασφάλεια, τώρα είναι υπεύθυνο, ανεξάρτητο και αντιμέτωπο με τη νέα πραγματικότητα του «μεγάλου σχολείου». Ενός νέου κόσμου από συνομήλικα αλλά κι μεγαλύτερα παιδιά με τα οποία πρέπει να συνυπάρξει και να συμπορευτεί για τα επόμενα 6 χρόνια.


Μερικά παιδιά αισθάνονται νευρικά ή φοβούνται λίγο την πρώτη μέρα του σχολείου εξαιτίας όλων των αλλαγών, των νέων πραγμάτων και σίγουρα των νέων υποχρεώσεων που θα βιώσουν, με το διάβασμα να είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας αν φτιάξετε μαζί το χώρο που θα διαβάζει τα μαθήματα του. Εξηγήστε του ότι αυτός είναι ο χώρος εργασίας του και καθίστε μαζί να συγκεντρώσετε ότι χρειάζεται να έχει κοντά του. Ξεκινήστε κάποιες ημέρες πριν ανοίξει το σχολείο να το κοιμίζετε λίγο πιο νωρίς και να το ξυπνάτε επίσης νωρίς για να συνηθίσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.


Σε περίπτωση που το παιδί πάει σε νέο σχολείο με νέους συμμαθητές και συμμαθήτριες από αυτά του νηπιαγωγείου αναφερθείτε στους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει. Μη ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία οι φιλίες και άλλες κοινωνικές σχέσεις με συνομήλικους γίνονται πιο περίπλοκες και αποκτούν περισσότερο νόημα, καθώς συνειδητοποιούν περισσότερο τον κόσμο γύρω τους και το ρόλο τους σε αυτόν.


Μιλήστε του για τις ωραίες εμπειρίες και τα όμορφα πράγματα που θα μάθει στο σχολείο και κάντε το να ενθουσιαστεί. Συζητήστε μαζί του τη δική σας εμπειρία από την πρώτη μέρα στο Δημοτικό για να του κάνετε την εικόνα πιο οικεία. Επιβεβαιώστε του ότι θα είστε δίπλα του αν δυσκολευτεί με κάποια εργασία ή με κάποιο δύστροπο παιδάκι. Αυτή η επιβεβαίωση είναι σημαντική για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την καλή απόδοση του τόσο στο σχολείο όσο και στον κοινωνικό του κύκλο.


Σε αυτή τη μετάβαση στο «μεγάλο σχολείο» καλούνται γονείς και δάσκαλοι να παίξουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τα «πρωτάκια» να προσαρμοστούν. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητη στο ταξίδι του παιδιού στην ανακάλυψη, τη δημιουργία και τη γνώση. Συμμερίζονται μαζί τα όνειρά του, στηρίζουν τις προσπάθειές του, του καλλιεργούν ηθικές αξίες και σημαντικές δεξιότητες ζωής. Η ουσία της εκπαίδευσης είναι να βρίσκονται εκεί μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο γιατί η σωστή διαπαιδαγώγηση ξεκινά από την οικογένεια και επεκτείνεται στο σχολείο.


Το πρώτο κουδούνι της σχολικής του ζωής θα χτυπήσει για να το οδηγήσει στον κόσμο της μάθησης. Μια συναρπαστική και περιπετειώδης διαδρομή απλώνεται μπροστά του η οποία του ανήκει. Στα μάτια του το σχολείο φαντάζει ένα μέρος νέο, άγνωστο και ανεξερεύνητο όμως σύντομα θα αγκαλιάσει τις όμορφες στιγμές της σχολικής του ζωής.


Καλή αρχή στο «πρωτάκι» σας, και καλή σχολική χρονιά!Αν σας άρεσε το άρθρο μου κάντε μου like στην 🤍 που βλέπετε πιο κάτω 👇🏻 καθώς επίσης και εγγραφή στο myteatime.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα μου άρθρα.


518 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page